KLIM-vzw beschikt over een eigen erkend natuurgebied: Thaborberg.

Het is een zeer gevarieerd gebied met veel hoogteverschillen, soorten vegetatie en diverse ondergronden.

Je kan er door het oude beukenbos wandelen. Speur er ook naar oude bossoorten zoals eenbes, grote keverorchis en tongvaren. In de lente toont de Thaborberg zich van haar mooiste kant met bosanemoon, wilde narcis en daslook.

Bekijk zeker de fotogalerij onderaan.

Rijk verleden

Tijdens de Eerste Wereldoorlog organiseerde de pastoor van Sint-Jans-Molenbeek, Arthur Vetsuypens, ‘vakantiekolonies’ voor de arme, door ondervoeding en tbc geteisterde kinderen uit de Brusselse agglomeratie in de villa van de Viron, die door de Duitsers zwaar was beschadigd. Dit initiatief leidde na de oorlog tot de oprichting van L’Oeuvre du Mont Thabor, waaraan het domein (iets meer dan 3 hectare) in 1925 werd verkocht. De zorg werd van 1922 tot 1951 waargenomen door de zusters dominicanessen.

Op de stafkaart van 1925 wordt het ‘Sanat[orium] du Mont Thabor‘ afgebeeld, omgeven door een parkaanleg. De oprijlaan vertrok vanaf de Kerslaarstraat ten oosten van het domein, volgde na 200 meter één van de ravijnen en mondde uit in een lus rond de villa. Het nog bestaande, steile oprijlaantje met witte paardekastanjes (Aesculus hippocastanum) vanaf de Kattebroekstraat is waarschijnlijk van latere datum.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog werd het sanatorium gevoelig uitgebreid; tegen de oude villa werd een nieuwe vleugel gebouwd, zodat de bebouwde oppervlakte meer dan vervijfvoudigde. Amper twaalf jaar later, nog vóór de gebouwen volledig waren afgewerkt, sloot het sanatorium zijn deuren en werd het complex nog enkel als dag- en vakantieverblijf gebruikt door de Christelijke Mutualiteiten, die er even aan dachten om er een ziekenhuis in te richten. In 1996, na jaren van verwaarlozing en verval en met een zwaar ongeval als ­directe aanleiding, werd het complex afgebroken. Het huidige nursingtehuis ‘Michielsheem’ voor volwassenen met een verstandelijke beperking is hier nu gevestigd.

Natuurpunt

In 2003 vroeg Gerd Demandt van Klim vzw – huis Michielsheem aan de lokale afdeling van Natuurpunt of zij het beheer van de Thaborberg wilden overnemen. Voor een startende afdeling in een natuurarme regio was dit een prachtig cadeau. Bedoeling was dat ze het gebied toegankelijk zouden maken voor de bewoners van Klim vzw huis Michielsheem. Door intensief samen te werken met de begeleiders van de instelling slaagde Natuurpunt erin een mooi aanbod uit te werken voor mensen met een beperking en het grote publiek. Het gebied zelf heeft een rijk verleden, maar is toch nog in goede staat. Het is hier gewoon prachtig.

Er zijn rondleidingen mogelijk met uitleg door natuurgidsen, zowel voor verenigingen, groepen volwassen, gezinnen als voor klasgroepen. 
Meer over Natuurpunt vind je via ons “netwerk” op de startpagina van deze site.

Natuur binnen bereik van iedereen

In het kader van de Koesterburencampagne reikt de provincie Vlaams-Brabant subsidies uit. Ze steunen het project van het rolstoel- en prikkelpad graag. Dankzij het pad genieten mensen met een beperking van de natuur. De betere toegankelijkheid lokt ook steeds meer gezinnen met kinderen en andere wandelaars naar de Thaborberg. De extraatjes langs het pad zoals de voeldozen, de infoborden en de zitbanken, maken het pad nog aantrekkelijker.

Meer activiteiten in dit gebied vind je op de volgende websites: Trage wegen van Dilbeek, Editie Pajot – 24 uur van de Thaborberg, HLN: Pajottenland kent twee geluksplekjes, …

Begeleidster Anne: “Voordat het rolstoelpad er was konden onze bewoners niet naar het bos.” Bewoner Ronny: “Ik rijd graag met mijn elektrische rolstoel in het bos. Dan voel ik me vrij, niemand moet me duwen. Ik slaap ook in het bos.” Anne: “Hij bedoelt dat hij tot rust komt in het bos, in een leefgroep met 10 mensen is het soms te druk. Het rolstoelpad m
ny: “Je kan zoveel plezante dingen doen in het bos: proeven van de wilde aardbeitjes, rollen door bladeren en kijken hoe een bijtje in het insectenhotel vliegt.”