In 1983 zag Michielsheem het levenslicht dankzij de Christelijke Mutualiteit. Dit huis biedt ondersteuning aan mensen met ernstige verstandelijke of meervoudige beperkingen. De focus ligt op verzorging en therapie. Michielsheem kreeg zijn naam ter ere van de oprichter, de Sint-Michielsbond.
In 1986 werd De Klink opgericht door Similes, een organisatie voor familieleden van mensen met psychiatrische stoornissen, met financiële steun van de Christelijke Mutualiteit. Dit huis biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking. Een belangrijke stap naar inclusie werd gezet!
In januari 2007 bundelden De Klink en Michielsheem hun krachten onder de naam Klim vzw, met 2/3 leden uit CM en 1/3 leden uit het collectief overleg. Deze fusie was een reactie op sectoruitdagingen en de behoefte aan professionalisering. Door samen te werken, verbeterden we de kwaliteit van zorg en ondersteuning, terwijl we efficiënter konden inspelen op de noden van de zorgvragers.
Klim vzw biedt personen met een verstandelijke beperking, al dan niet inwonend, een warme, veilige plek om te wonen en te werken. We vertrekken van ieders levensverhaal en eigenheid en gaan respectvol samen op pad. We nemen het welzijn en de gezondheid van elke zorgvrager ter harte. We geven ruimte zodat ieder zijn of haar mogelijkheden maximaal kan benutten en bieden een zinvolle daginvulling. Het principe van solidariteit is de basis van onze werking.
We maken onze missie waar door samen met de zorgvrager en zijn/haar netwerk te zoeken naar een gepaste ondersteuning en leefomgeving die zo nauw als mogelijk aansluit bij zijn/haar noden en wensen.
We zetten in op transparantie en inspraak van zorgvragers, familie & het ruimere netwerk, personeel en vrijwilligers, dit zowel in onze dagelijkse werking, als in de organisatie en het bestuur.