Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening (RTH)

Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening

Iedere persoon met een beperking kan een aanvraag doen om PVF-zorgpunten te bekomen. Hiermee bekostigd men de zorg (het personeel). De wachtrijen voor de toekenning van een budget zijn echter lang. Naast PVF-punten bestaan er  daarom naast de PVF-zorgpunten ook RTH-punten voor personen met een beperking. Het grote verschil met PVF is dat men om RTH-punten te bekomen geen aanvraag hoeft in te dienen bij de Vlaamse Overheid. Hier is het de erkende zorgaanbieder die beslist om tot maximaal 8 punten aan te bieden. Dat is overigens direct een tweede grote verschil: bij PVF kan men tot 104 punten per jaar krijgen, bij RTH gaat het slechts over maximaal 8 punten. Daarnaast wordt er ook hier nog steeds een factuur voor de leefkosten opgestuurd. Wie PVF-punten kreeg toegekend kan dit niet combineren met RTH-punten.

 

Een persoon met een beperking kan een aanvraag doen bij de Vlaamse Overheid om punten toebedeeld te krijgen. Afhankelijk van de zorgzwaarte kent de Vlaamse Overheid jaarlijks een aantal punten toe. Let wel op, want soms duurt het langer dan een jaar voor iemand punten toegekend krijgt. De budgethouder van de punten kan deze naar eigen voorkeur gebruiken bij erkende zorgaanbieders. Men kan ervoor kiezen om ergens 7 dagen op 7 te wonen en alle punten af te geven, maar men kan ook kiezen om bijvoorbeeld 2 dagen per week te komen en minder punten af te geven. Met de punten wordt de zorg vergoed (in de praktijk bedoeld men hiermee de personeelskosten), er blijft wel een factuur opgestuurd worden om de woon- en leefkosten te vergoeden (vergoeding voor gas, elektriciteit, voeding,...).

Het kortverblijf houdt in dat u tijdelijk enkele nachten opvang krijgt bovenop het persoonsvolgend budget. De erkende zorgaanbieder kan dit eveneens als RTH-punten aangeven. Opgelet: dit is een maatregel die slechts geldt voor een beperkte groep. Indien u reeds een PVF-budget heeft, dan mag de erkende zorgaanbieder in principe geen RTH-punten aangeven, de zorg moet dan verplicht via het PVF-budget betaald worden. Er is enkel een historische bepaalde groep aan zorgvragers die een uitzondering kreeg toegekend op deze regel. Dit is een uitdovende maatregel. 

Verblijf zonder punten

Daarnaast is het ook steeds mogelijk dat de zorgvrager geen punten heeft en toch opvang nodig heeft. U dient in dat geval de zorgkost zelf te vergoeden. Op uw factuur zullen dan zowel de woon- en leefkosten als de zorg in cash aangerekend worden.

 

Goedendag,
Hoe kunnen wij je helpen?
Onze sociale dienst staat voor je klaar.
+32 2 466 15 96
info@klim-vzw.be
© 2024, Klim vzw
Deze site maakt gebruik van cookies
PrivacybeleidDisclaimer
Kasterlindenstraat 253
1700 Dilbeek
België
+32 2 466 15 96
IBAN: BE18 7995 5052 0165
BIC: GKCCBEBB
KBO: 0422.719.961
Sponsoren